Polacy nie gęsi ... czyżby?


W dzisiejszej wyborczej pojawił sie paragraf na przedmiot chęci wprowadzenia "nowej polskiej tradycji" polegającej na jedzeniu gęsi 11 listopada w obrzęd niepodległości. W pierwszym momencie nasunął mi się tytuł notki "Polacy nie gęsi i swe gęsi mają" ale w dalszym ciągu puknąłem się w głowę, bo ...


Więcej..

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych popełniłem dwa dni temu tekst, bazujący na fragmencie książki wydanej w 1830, o staropolskiej Wielkanocy. Znajdujemy tam część o 'potrzebach do święcenia', w którym czytamy o jakichś ogromnych ilościach święconych otawa (między innymi: 12 kop jaj, 15 baranków, 12 szynek wędzonych). Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo charakter pisania jest staropolski ale jak byk stoi 'potrzeby do święcenia', a po nim wyliczanka. Być być może w dworach święciło się potrawy na tożsamy rok dla wszystkich domowników w następstwie tego te ilości. W dzisiejszych czasach święconka wygląda skromniej, są to dość mniejsze, symboliczne ilości ale jaja, baranek i wędlina powinna się w niej znaleźć. No dopiero co co powinno coraz wynaleźć się w koszyku do święcenia na Wielkanoc? ...


Więcej.. Tłusty Czwartek obchodzimy w tym roku nieco przedtem niż w zeszłym - już 11 lutego. W 2010 roku czekają nas dwa kulinarne święta nieledwie pod kategoria bo dwa dni wcześniej, 9 lutego, obchodzimy Dzień Pizzy


Więcej.. Nadchodzące Święta Wielkanocne to ewidentnie radosne świętowanie zmartwychwstania upamiętniające wygrana i wniebowzięcie Jezusa Chrystusa. Z czysto kulinarnego punktu widzenia, Wielkanoc to dzień zakończenia Wielkiego Postu.

Na wielkanocnym stole powinno wynaleźć się wskutek tego przede wszystkim wszystko to czego brakowało za pomocą ostatnie 40 dni. W dzisiejszych czasach raczej niewiele kto precyzyjnie przestrzega reguł postu (tym bardziej Wielkiego) ale zwyczaj wystawnego i bogatego ucztowania w Niedzielę i poniedziałek Wielkanocny przetrwała zapewne w większości polskich domów do dzisiaj. Potrawy Wielkanocne to coś specjalnego i w większości przypadków przykładamy do ich wyboru i sporządzenia wyjątkową uwagę.

Ten wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..



Dziś zapisek dla Warszawiaków i gości Warszawy, którzy zdecydują się, bądź już zdecydowali się, zegnać noc sylwestrową na MDM. jakiś trwanie temu pisałem o Fish&Chips w Warszawie. Wtedy, gdy to pisałem, bar był jeszcze nieczynny ...


Więcej.. W sieci krążą informacje, że biznes Adobe stworzyła książkę kucharską Apetito. firma poważna i uznana raczej, co prawda, na innym polu ale brand is brand z tej przyczyny wzorzec ów przyciągną moją uwagę. Jak wygląda Apetito, lektura kucharska od Adobe? ...


Więcej.. Przeglądając sobie kulinarne materiały związane z Wielkanocą natrafiłem na książkę z 1830 roku pod dosyć długim tytułem - Domy i dwory: obok tem opisanie apteczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki; łażni i kąpieli; łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni; błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów przez Łukasza Gołębiowskiego członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk wydanej nakładem autora, druk N.Glucksberga, a w niej dostojny uwagi przedstawienie staropolskiej wielkanocy, a właściwie produktów jakie 'szły' na pański stół ...


Więcej..

W poprzednim wpisie pt. Potrawy Wielkanocne opisywałem ogólnie pomysły na świąteczne dania. aktualnie zajmijmy się szczegółowymi przepisami. Na początek, jak by mogło być inaczej, sztandarowa pozycja wielkanocna - jajka. dzisiaj proponuję dwa nietypowe farsze do jaj. Ich nietypowość polega na tym, że wykorzystamy do ich zrobienia, prezentowane już na tym blogu, standardowe sosy/pasty. W pierwszym przypadku tapenadę, w drugim paprykowy sos romesco.


Więcej..

dziś prawo dla leniwych. Szybkie grzanki z mikrofalówki. Za mikrofalą nie przepadam ale do leniwych jak w najwyższym stopniu należę, o czym świadczy niestety ostatnimi czasy prowadzenie tego bloga (rzadko piszę, oj rzadko), w takim razie kiedy niekiedy z kuchenki mikrofalowej korzystam.

Tytuł dzisiejszego wpisu mógłby identycznie przyzwoicie brzmieć. Jak zrobić grzanki na szybko lub co wolno stworzyć z czerstwej bułki. Do dzieła.


Więcej.. W dzisiejszej wyborczej pojawił sie artykuł na temat chęci wprowadzenia "nowej polskiej tradycji" polegającej na jedzeniu gęsi 11 listopada w świętowanie niepodległości. W pierwszym momencie nasunął mi się tytuł notki "Polacy nie gęsi i swe gęsi mają" ale nadal puknąłem się w głowę, bo ...


Więcej..

No i mamy grudzień. Do końca roku został niespełna miesiąc, do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze mniej. A Święta i Wigilia, no cóż, wiadomo, niedaleko rodzinnej atmosfery, choinki, prezentów, to kulinarna rozpusta. Ale aby taka wyuzdanie mogła mieć miejsce, najpierw powinno się się troszkę narobić i przygotować 12 potraw wigilijnych, świąteczne śniadanie, świąteczny obiad, jakąś przekąskę w międzyczasie (bo a nuż, ktoś sobie tak żołądek rozepchnie, że jeszcze będzie proszek siłę na przekąseczkę ;). Korzystając z tego, że ten mój blog kierowany jest już od kilku lat, pozbierałem przepisy wigiline i świąteczne (lub nadające się na Wigilię i Święta) i niniejszym spróbuje je tu opisać. Mam nadzieję, że owe przepisy pomogą przygotować i kolację wigilijnę i całą resztę Świąt. Być być może wykonacie je gruntownie tak jak są podane, być być może zainspirują Was nic bardziej błędnego w charakterze pomysły na świąteczne dania.
Ten tekst pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. Kontynuujemy przepisy Wielkanocne. W poprzednim odcinku Farsze do jajek opisałem dwa, według mnie ciekawe rozwiązania faszerowania jaj, za pomocą sosów, które mogą być wykorzystane także do innych otawa - wielkanocnych ewentualnie niekoniecznie wielkanocnych. Dziś, dla tych którzy wolą przygotowywać farsze szybciej, prostsze przepisy. (a na końcu wersja wielkanocnych jaj dla ani w ząb leniwych, wcale nie mnogość gorsza od jaj faszerowanych)

inskrypcja pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. parę dni temu rozpocząłem mój kucharski serial świąteczny. W pierwszym odcinku, nie licząc wstępu, było kilka słów o zupach (Przepisy Na Wigilię), dzień dzisiejszy chciałby dostarczyć nieco przepisów na wigilijne śledzie. lecz godnie nie wiem, czy termin "wigilijne" jest tu najlepszym słowem, bo przepisy co zgodność z rzeczywistością są jak najbardziej postne i na wieczerze wigilijną pasują jak ulał, ale takie śledzie to również coś co bezbłędnie urozmaici świąteczne śniadanie i wolno je ze smakiem zajadać przy użyciu całe Święta Bożego Narodzenia.
Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..



I niestety, jak co roku, przedświąteczna gonitwa nie pozwala na wykonanie wszystkich zaplanowanych rzeczy. Chciałem jeszcze nabazgrać o mięsach na świąteczne śniadanie i niepracujący obiad ale czasu nie staje - na mieście korki, w sklepach tłumy - ogół załatwia się dwa ewentualnie i trzy chłosta dłużej niż zwykle. bezpiecznie większość z Was przygotowała już sobie mięsa ale może jeszcze nie wszyscy, być może VIP się będzie zabierał za pieczenie dziś wieczór czy też jutro rano. Dla tych, na szybko, dwa prawo na schab - na prawdę godne polecenia ... A innym może przepisy owe przydadzą się na Wielkanoc czy też na następne Boże Narodzenie.
Wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. Majówka 2010 za pasem w związku z tym powinno się by było sobie przypomnieć, co można upitrasić pod chmurką. Pogoda, co prawda, zapowiada się nieco deszczowa (Pogoda Na weekend Majowy 2010) no ale deszcze mają być wręcz przeciwnie przelotna, a nie zważając na tym prawdopodobnie prognozy się jeszcze poprawią. W końcu na pierwsze grillowanie i jadło na świeżym powietrzu czekał gość dzięki całą zimę w takim razie miły deszczyk nie ma obowiązek być przeszkodą ...


Więcej.. Ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia od kilku dni prowadzę serial świąteczny. ostatnio była dykcja o śledziach na Wigilię, dzień dzisiejszy pora na wigilijne pierogi O pierogach pod kątem Świąt i Wigilii pisałem już jakikolwiek trwanie temu. dzień dzisiejszy przypominam te przepisy. Ponieważ wszystkie są jak najbardziej postne, nadają się świetnie na wigilijny stół. wśród rzeczonych przepisów jest wigilijna klasyka, inaczej pierogi z kapustą i pierogi z kapustą i grzybami ale są też przepisy na, na prawdę godne polecenia, pierogi z soczewicą i pierogi z kaszą gryczaną. Oto prawo na wigilijne pierogi.
Wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Wielkanoc Staropolska


Przeglądając sobie kulinarne materiały związane z Wielkanocą natrafiłem na książkę z 1830 roku pod dosyć długim tytułem - Domy i dwory: przy tem opisanie apteczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki; łażni i kąpieli; łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni; błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów przez Łukasza Gołębiowskiego członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk wydanej nakładem autora, nakład N.Glucksberga, a w niej poważany uwagi opis staropolskiej wielkanocy, a odpowiednio produktów jakie 'szły' na arystokratyczny stolik ...


Więcej..

Apetito


W sieci krążą informacje, że biznes Adobe stworzyła książkę kucharską Apetito. firma poważna i uznana raczej, co prawda, na innym polu ale brand is brand więc algorytm ów przyciągną moją uwagę. Jak wygląda Apetito, książka kucharska od Adobe? ...


Więcej..

przepisy Na Wigilię


No i mamy grudzień. Do końca roku został nie całkiem miesiąc, do Świąt Bożego Narodzenia coraz mniej. A Święta i Wigilia, no cóż, wiadomo, mimo rodzinnej atmosfery, choinki, prezentów, to kulinarna rozpusta. Ale aby taka porubstwo mogła mieć miejsce, wpierw należy się mało narobić i przygotować 12 potraw wigilijnych, świąteczne śniadanie, świąteczny obiad, jakąś przekąskę w międzyczasie (bo a nuż, persona sobie tak żołądek rozepchnie, że coraz będzie pył siłę na przekąseczkę ;). Korzystając z tego, że ten mój pamiętnik internetowy zarządzany jest już od kilku lat, pozbierałem przepisy wigiline i świąteczne (lub nadające się na Wigilię i Święta) i niniejszym spróbuje je tu opisać. Mam nadzieję, że owe kodeks pomogą przyrządzać i kolację wigilijnę i całą resztę Świąt. Być może wykonacie je gruntownie tak jak są podane, być może zainspirują Was wręcz przeciwnie w charakterze pomysły na świąteczne dania.
Ten napis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Potrawy Wielkanocne


Nadchodzące Święta Wielkanocne to jak wiadomo radosne obrzęd zmartwychwstania upamiętniające zwycięstwo i wniebowzięcie Jezusa Chrystusa. Z czysto kulinarnego punktu widzenia, Wielkanoc to doba zakończenia Wielkiego Postu.

Na wielkanocnym stole powinno wyszukać się wobec tego przede wszystkim wszystko to czego brakowało z wykorzystaniem ostatnie 40 dni. W dzisiejszych czasach raczej mało kto stricte przestrzega reguł postu (tym w wyższym stopniu Wielkiego) ale tradycja wystawnego i bogatego ucztowania w Niedzielę i Poniedziałek Wielkanocny przetrwała widać w większości polskich domów do dzisiaj. Potrawy Wielkanocne to coś specjalnego i w większości przypadków przykładamy do ich wyboru i sporządzenia wyjątkową uwagę.

Ten wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Sledzie Na Wigilię


kilka dni temu rozpocząłem mój kulinarny serial świąteczny. W pierwszym odcinku, niezależnie od wstępu, było kilka słów o zupach (Przepisy Na Wigilię), dziś chciałby zwrócić nieco przepisów na wigilijne śledzie. chociaż słusznie nie wiem, czy słowo "wigilijne" jest tu najlepszym słowem, bo kodeks co prawdziwość są jak najbardziej postne i na wieczerze wigilijną pasują jak ulał, ale takie śledzie to plus coś co znakomicie urozmaici świąteczne śniadanie i wolno je ze smakiem opychać się za pomocą całe Święta Bożego Narodzenia.
tekst pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..