Potrawy Wielkanocne


Nadchodzące Święta Wielkanocne to oczywiście radosne obrzęd zmartwychwstania upamiętniające zwycięstwo i wniebowzięcie Jezusa Chrystusa. Z czysto kulinarnego punktu widzenia, Wielkanoc to dwadzieścia cztery godziny zakończenia Wielkiego Postu.

Na wielkanocnym stole powinno wykopać się skutkiem tego przede wszystkim pełnia to czego brakowało przy użyciu ostatnie 40 dni. W dzisiejszych czasach dość troszkę kto ściśle przestrzega reguł postu (tym w wyższym stopniu Wielkiego) ale rytuał wystawnego i bogatego ucztowania w Niedzielę i poniedziałek Wielkanocny przetrwała pewno w większości polskich domów do dzisiaj. Potrawy Wielkanocne to coś specjalnego i w większości przypadków przykładamy do ich wyboru i sporządzenia wyjątkową uwagę.

Ten inskrypcja pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

W dzisiejszej wyborczej pojawił sie artykuł na materia chęci wprowadzenia "nowej polskiej tradycji" polegającej na jedzeniu gęsi 11 listopada w obrzęd niepodległości. W pierwszym momencie nasunął mi się tytuł notki "Polacy nie gęsi i swe gęsi mają" ale później puknąłem się w głowę, bo ...


Więcej.. dzisiaj notka dla Warszawiaków i gości Warszawy, którzy zdecydują się, bądź już zdecydowali się, zrzucić noc sylwestrową na MDM. Jakiś trwanie temu pisałem o Fish&Chips w Warszawie. Wtedy, gdy to pisałem, bar był coraz zamknięty ...


Więcej.. Kilka dni temu rozpocząłem mój kucharski serial świąteczny. W pierwszym odcinku, niezależnie od wstępu, było kilka słów o zupach (Przepisy Na Wigilię), dziś chciałby przekazać kilka przepisów na wigilijne śledzie. niemniej poprawnie nie wiem, czy termin "wigilijne" jest tu najlepszym słowem, bo kodeks co prawda są jak w najwyższym stopniu postne i na wieczerze wigilijną pasują jak ulał, ale takie śledzie to dodatkowo coś co nienagannie urozmaici świąteczne śniadanie i można je ze smakiem wcinać z wykorzystaniem całe Święta Bożego Narodzenia.
Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..



Ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia od kilku dni prowadzę serial świąteczny. niedawno była wymowa o śledziach na Wigilię, dzień dzisiejszy pora na wigilijne pierogi O pierogach pod kątem Świąt i Wigilii pisałem już obojętnie jaki czas temu. Dziś przypominam te przepisy. bo wszystkie są jak najbardziej postne, nadają się świetnie na wigilijny stół. pośród rzeczonych przepisów jest wigilijna klasyka, inaczej pierogi z kapustą i pierogi z kapustą i grzybami ale są też przepisy na, na prawdę godne polecenia, pierogi z soczewicą i pierogi z kaszą gryczaną. Oto przepisy na wigilijne pierogi.
tekst pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. Do Wielkanocy 2010 zostało nam coraz cokolwiek czasu lae ponieważ trafiłem na dwaj urocze strony na kwestia gotowania jajek, dzień dzisiejszy rzecz jajeczny. Myślę, że każdy, nawet niezbyt sprawny kucharz, mniej więcej orientuje się jak mozolnie gotować jajka aby zrobiły się one na miękko, półmiękko lub na twardo. chyba że osobistość nie pamięta, to poniżej nieco słów przypomnienia, a potem będzie o wspomnianych wcześniej stronach ...


Więcej.. No i mamy grudzień. Do końca roku został prawie miesiąc, do Świąt Bożego Narodzenia coraz mniej. A Święta i Wigilia, no cóż, wiadomo, w pobliżu rodzinnej atmosfery, choinki, prezentów, to kulinarna rozpusta. Ale aby taka rozpusta mogła być wyposażonym miejsce, najprzód należy się cokolwiek narobić i przygotowywać 12 otawa wigilijnych, świąteczne śniadanie, wolny od pracy obiad, jakąś przekąskę w międzyczasie (bo a nuż, tuz sobie tak żołądek rozepchnie, że jeszcze będzie proszek siłę na przekąseczkę ;). Korzystając z tego, że ten mój blog kierowany jest już od kilku lat, pozbierałem przepisy wigiline i świąteczne (lub nadające się na Wigilię i Święta) i niniejszym spróbuje je tu opisać. Mam nadzieję, że owe przepisy pomogą przygotować i kolację wigilijnę i całą resztę Świąt. Być przypuszczalnie wykonacie je gruntownie tak jak są podane, być może zainspirują Was nic bardziej błędnego w charakterze pomysły na świąteczne dania.
Ten tekst pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Tłusty Czwartek obchodzimy w tym roku cokolwiek uprzednio niż w zeszłym - już 11 lutego. W 2010 roku czekają nas dwa kulinarne święta niby pod ranga bo dwa dni wcześniej, 9 lutego, obchodzimy Dzień Pizzy


Więcej..

I niestety, jak co roku, przedświąteczna gonitwa nie pozwala na realizacja wszystkich zaplanowanych rzeczy. Chciałem coraz napisać o mięsach na świąteczne śniadanie i niepracujący obiad ale czasu nie staje - na mieście korki, w sklepach tłumy - wszystko załatwia się dwa albo i trzy cięgi dłużej niż zwykle. pewnie większość z Was przygotowała już sobie mięsa ale przypadkiem jeszcze nie wszyscy, być może fisza się będzie zabierał za pieczenie dziś koniec dnia albo dzień jutrzejszy rano. Dla tych, na szybko, dwa przepisy na schab - na prawdę godne polecenia ... A innym przypuszczalnie kodeks owe przydadzą się na Wielkanoc ewentualnie na następne Boże Narodzenie.
Wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. W poprzednim wpisie pt. Potrawy Wielkanocne opisywałem ogólnie pomysły na świąteczne dania. Teraz zajmijmy się szczegółowymi przepisami. Na początek, jak by mogło być inaczej, sztandarowa funkcja wielkanocna - jajka. dzień dzisiejszy proponuję dwa nietypowe farsze do jaj. Ich nietypowość polega na tym, że wykorzystamy do ich zrobienia, prezentowane już na tym blogu, standardowe sosy/pasty. W pierwszym przypadku tapenadę, w drugim paprykowy sos romesco.


Więcej..

Przeglądając sobie kulinarne materiały związane z Wielkanocą natrafiłem na książkę z 1830 roku pod całkiem długim tytułem - Domy i dwory: w sąsiedztwie tem opisanie apteczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki; łażni i kąpieli; łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni; błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów przy użyciu Łukasza Gołębiowskiego członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk wydanej nakładem autora, nakład N.Glucksberga, a w niej czcigodny uwagi zobrazowanie staropolskiej wielkanocy, a poprawnie produktów jakie 'szły' na szlachecki stół ...


Więcej.. Nadchodzące Święta Wielkanocne to bez wątpienia radosne święto zmartwychwstania upamiętniające wygrana i wniebowzięcie Jezusa Chrystusa. Z czysto kulinarnego punktu widzenia, Wielkanoc to dzień zakończenia Wielkiego Postu.

Na wielkanocnym stole powinno znaleźć się wobec tego przede wszystkim pełnia to czego brakowało za pośrednictwem ostatnie 40 dni. W dzisiejszych czasach nieco ździebko kto dokładnie przestrzega reguł postu (tym w wyższym stopniu Wielkiego) ale obyczaj wystawnego i bogatego ucztowania w Niedzielę i pierwszy dzień tygodnia Wielkanocny przetrwała prawdopodobnie w większości polskich domów do dzisiaj. Potrawy Wielkanocne to coś specjalnego i w większości przypadków przykładamy do ich wyboru i sporządzenia wyjątkową uwagę.

Ten wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. Kontynuujemy prawo Wielkanocne. W poprzednim odcinku Farsze do jajek opisałem dwa, podług mnie ciekawe rozwiązania faszerowania jaj, za pomocą sosów, które mogą być wykorzystane i do innych potraw - wielkanocnych ewentualnie niekoniecznie wielkanocnych. Dziś, dla tych którzy wolą preparować farsze szybciej, prostsze przepisy. (a na końcu wersja wielkanocnych jaj dla zupełnie leniwych, dość nie mnóstwo gorsza od jaj faszerowanych)

inskrypcja pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..



Majówka 2010 za pasem stąd powinno się by było sobie przypomnieć, co można wysmażyć pod chmurką. Pogoda, co prawda, zapowiada się trochę deszczowa (Pogoda Na weekend Majowy 2010) no ale deszcze mają być wręcz przeciwnie przelotna, a nie mówiąc o tym może prognozy się jeszcze poprawią. W końcu na zupa grillowanie i pożywienie na świeżym powietrzu czekał człek przez całą zimę w takim razie lekki deszczyk nie winien być przeszkodą ...


Więcej.. dzień dzisiejszy prawo dla leniwych. Szybkie grzanki z mikrofalówki. Za mikrofalą nie przepadam ale do leniwych jak w największym stopniu należę, o czym świadczy na nieszczęście ostatnimi czasy prowadzenie tego bloga (rzadko piszę, oj rzadko), więc niekiedy z kuchenki mikrofalowej korzystam.

Tytuł dzisiejszego wpisu mógłby tak samo jak poprawnie brzmieć. Jak zrobić grzanki na szybko lub co jest dozwolone zrobić z czerstwej bułki. Do dzieła.


Więcej.. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych popełniłem dwa dni temu tekst, oparty na fragmencie książki wydanej w 1830, o staropolskiej Wielkanocy. Znajdujemy tam część o 'potrzebach do święcenia', w którym czytamy o jakichś ogromnych ilościach święconych potraw (między innymi: 12 kop jaj, 15 baranków, 12 szynek wędzonych). Nie wiem czy akuratnie zrozumiałem, bo styl pisania jest staropolski ale jak byk stoi 'potrzeby do święcenia', a po nim wyliczanka. Być może w dworach święciło się potrawy na wypisz wymaluj rok dla wszystkich domowników toteż te ilości. W dzisiejszych czasach święconka wygląda skromniej, są to właściwie mniejsze, symboliczne ilości ale jaja, baranek i wędlina powinna się w niej znaleźć. No przed chwilą co powinno jeszcze znaleźć się w koszyku do święcenia na Wielkanoc? ...


Więcej..

Święconka


Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych popełniłem dwa dni temu tekst, bazujący na fragmencie książki wydanej w 1830, o staropolskiej Wielkanocy. Znajdujemy tam kawałek o 'potrzebach do święcenia', w którym czytamy o jakichś ogromnych ilościach święconych otawa (między innymi: 12 kop jaj, 15 baranków, 12 szynek wędzonych). Nie wiem czy poprawnie zrozumiałem, bo styl pisania jest staropolski ale jak byk stoi 'potrzeby do święcenia', a po nim wyliczanka. Być prawdopodobnie w dworach święciło się potrawy na bliźniaczy rok dla wszystkich domowników wskutek tego te ilości. W dzisiejszych czasach święconka wygląda skromniej, są to dość mniejsze, symboliczne ilości ale jaja, baranek i wędlina powinna się w niej znaleźć. No właśnie co powinno jeszcze znaleźć się w koszyku do święcenia na Wielkanoc? ...


Więcej..

Pierogi Wigilijne


ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia od kilku dni prowadzę serial świąteczny. świeżo była wymowa o śledziach na Wigilię, dzień dzisiejszy pora na wigilijne pierogi O pierogach pod kątem Świąt i Wigilii pisałem już jakiś trwanie temu. dzisiaj przypominam te przepisy. gdyż wszystkie są jak w najwyższym stopniu postne, nadają się doskonale na wigilijny stół. pośród rzeczonych przepisów jest wigilijna klasyka, alias pierogi z kapustą i pierogi z kapustą i grzybami ale są też prawo na, na prawdę godne polecenia, pierogi z soczewicą i pierogi z kaszą gryczaną. Oto przepisy na wigilijne pierogi.
inskrypcja pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Wielkanoc Staropolska


Przeglądając sobie kulinarne materiały związane z Wielkanocą natrafiłem na książkę z 1830 roku pod wcale długim tytułem - Domy i dwory: w sąsiedztwie tem opisanie apteczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki; łażni i kąpieli; łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni; błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów przy użyciu Łukasza Gołębiowskiego członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk wydanej nakładem autora, druk N.Glucksberga, a w niej zacny uwagi przedstawienie staropolskiej wielkanocy, a adekwatnie produktów jakie 'szły' na pański stół ...


Więcej..

Apetito


W sieci krążą informacje, że interes Adobe stworzyła książkę kucharską Apetito. firma poważna i uznana raczej, co prawda, na innym polu ale brand is brand dlatego wzór ów przyciągną moją uwagę. Jak wygląda Apetito, książka kucharska od Adobe? ...


Więcej..

Jak leniwie dusić jajka?


Do Wielkanocy 2010 zostało nam jeszcze trochę czasu lae albowiem trafiłem na dwa urocze okolica na myśl gotowania jajek, dziś myśl jajeczny. Myślę, że każdy, nawet niezbyt wprawny kucharz, mniej więcej orientuje się jak niespiesznie gotować jajka aby zrobiły się one na miękko, półmiękko lub na twardo. jeżeli fisza nie pamięta, to na dole kilka słów przypomnienia, a nadal będzie o wspomnianych przedtem stronach ...


Więcej..