Wielkanoc Staropolska


Przeglądając sobie kulinarne materiały związane z Wielkanocą natrafiłem na książkę z 1830 roku pod wcale długim tytułem - Domy i dwory: przy tem opisanie apteczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki; łażni i kąpieli; łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni; błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów za pośrednictwem Łukasza Gołębiowskiego członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk wydanej nakładem autora, druk N.Glucksberga, a w niej szanowany uwagi opis staropolskiej wielkanocy, a akuratnie produktów jakie 'szły' na pański stół ...


Więcej..

albowiem zbliżają się Święta Bożego Narodzenia od kilku dni prowadzę serial świąteczny. w ostatnim czasie była mowa o śledziach na Wigilię, dziś godzina na wigilijne pierogi O pierogach pod kątem Świąt i Wigilii pisałem już dowolny okres temu. Dziś przypominam te przepisy. gdyż wszystkie są jak najbardziej postne, nadają się świetnie na wigilijny stół. między rzeczonych przepisów jest wigilijna klasyka, czyli pierogi z kapustą i pierogi z kapustą i grzybami ale są też kodeks na, na prawdę godne polecenia, pierogi z soczewicą i pierogi z kaszą gryczaną. Oto prawo na wigilijne pierogi.
inskrypcja pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. I niestety, jak co roku, przedświąteczna berek nie pozwala na wykonanie wszystkich zaplanowanych rzeczy. Chciałem jeszcze napisać o mięsach na świąteczne śniadanie i świąteczny obiad ale czasu nie staje - na mieście korki, w sklepach tłumy - całość załatwia się dwa ewentualnie i trzy lanie dłużej niż zwykle. Pewnie większa część z Was przygotowała już sobie mięsa ale prawdopodobnie coraz nie wszyscy, być może tuz się będzie zabierał za pieczenie dzień dzisiejszy koniec dnia lub jutro rano. Dla tych, na szybko, dwa prawo na schab - na prawdę godne polecenia ... A innym przypuszczalnie przepisy owe przydadzą się na Wielkanoc albo na następne Boże Narodzenie.
inskrypcja pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. W dzisiejszej wyborczej pojawił sie paragraf na temat chęci wprowadzenia "nowej polskiej tradycji" polegającej na jedzeniu gęsi 11 listopada w święto niepodległości. W pierwszym momencie nasunął mi się tytuł notki "Polacy nie gęsi i swe gęsi mają" ale później puknąłem się w głowę, bo ...


Więcej..



No i mamy grudzień. Do końca roku został niespełna miesiąc, do Świąt Bożego Narodzenia coraz mniej. A Święta i Wigilia, no cóż, wiadomo, opodal rodzinnej atmosfery, choinki, prezentów, to kulinarna rozpusta. Ale aby taka hulaszczość mogła posiadać miejsce, najpierw powinno się się ździebko narobić i przygotować 12 potraw wigilijnych, świąteczne śniadanie, wolny od pracy obiad, jakąś przekąskę w międzyczasie (bo a nuż, tuz sobie tak żołądek rozepchnie, że jeszcze będzie proszek siłę na przekąseczkę ;). Korzystając z tego, że ten mój blog prowadzony jest już od kilku lat, pozbierałem prawo wigiline i świąteczne (lub nadające się na Wigilię i Święta) i niniejszym spróbuje je tu opisać. Mam nadzieję, że owe przepisy pomogą przygotować i kolację wigilijnę i całą resztę Świąt. Być może wykonacie je detalicznie tak jak są podane, być przypuszczalnie zainspirują Was tylko jako pomysły na świąteczne dania.
Ten napis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. Kontynuujemy prawo Wielkanocne. W poprzednim odcinku Farsze do jajek opisałem dwa, podług mnie ciekawe rozwiązania faszerowania jaj, za pomocą sosów, które mogą być wykorzystane także do innych potraw - wielkanocnych czy też niekoniecznie wielkanocnych. Dziś, dla tych którzy wolą przygotować farsze szybciej, prostsze przepisy. (a na końcu edycja wielkanocnych jaj dla ani trochę leniwych, dość nie mnogość gorsza od jaj faszerowanych)

Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. parę dni temu rozpocząłem mój kulinarny serial świąteczny. W pierwszym odcinku, z wyjątkiem wstępu, było parę słów o zupach (Przepisy Na Wigilię), dziś chciałby zwrócić kilka przepisów na wigilijne śledzie. jednak właściwie nie wiem, czy termin "wigilijne" jest tu najlepszym słowem, bo przepisy co prawda są jak najbardziej postne i na wieczerze wigilijną pasują jak ulał, ale takie śledzie to dodatkowo coś co doskonale urozmaici świąteczne śniadanie i jest dozwolone je ze smakiem zajadać z wykorzystaniem całe Święta Bożego Narodzenia.
Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

W sieci krążą informacje, że firma Adobe stworzyła książkę kucharską Apetito. Firma poważna i uznana raczej, co prawda, na innym polu ale brand is brand stąd projekt ów przyciągną moją uwagę. Jak wygląda Apetito, lektura kucharska od Adobe? ...


Więcej..

Nadchodzące Święta Wielkanocne to ani chybi radosne obrzęd zmartwychwstania upamiętniające zwycięstwo i wniebowzięcie Jezusa Chrystusa. Z czysto kulinarnego punktu widzenia, Wielkanoc to doba zakończenia Wielkiego Postu.

Na wielkanocnym stole powinno wykopać się skutkiem tego przede wszystkim wsio to czego brakowało z wykorzystaniem ostatnie 40 dni. W dzisiejszych czasach dość mało kto stricte przestrzega reguł postu (tym w wyższym stopniu Wielkiego) ale zwyczaj wystawnego i bogatego ucztowania w Niedzielę i pierwszy dzień tygodnia Wielkanocny przetrwała chyba w większości polskich domów do dzisiaj. Potrawy Wielkanocne to coś specjalnego i w większości przypadków przykładamy do ich wyboru i sporządzenia wyjątkową uwagę.

Ten napis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. Tłusty Czwartek obchodzimy w tym roku cokolwiek poprzednio niż w zeszłym - już 11 lutego. W 2010 roku czekają nas dwa kulinarne święta prawie pod kategoria bo dwa dni wcześniej, 9 lutego, obchodzimy Dzień Pizzy


Więcej..

Przeglądając sobie kulinarne materiały związane z Wielkanocą natrafiłem na książkę z 1830 roku pod wystarczająco długim tytułem - Domy i dwory: blisko tem opisanie apteczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki; łażni i kąpieli; łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni; błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów przez Łukasza Gołębiowskiego członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk wydanej nakładem autora, druk N.Glucksberga, a w niej uroczysty uwagi opis staropolskiej wielkanocy, a odpowiednio produktów jakie 'szły' na arystokratyczny stół ...


Więcej.. dzień dzisiejszy ustawa dla leniwych. Szybkie grzanki z mikrofalówki. Za mikrofalą nie przepadam ale do leniwych jak najbardziej należę, o czym świadczy na nieszczęście ostatnimi czasy prowadzenie tego bloga (rzadko piszę, oj rzadko), wobec tego kiedy niekiedy z kuchenki mikrofalowej korzystam.

Tytuł dzisiejszego wpisu mógłby równie odpowiednio brzmieć. Jak uczynić grzanki na szybko lub co można zrobić z czerstwej bułki. Do dzieła.


Więcej.. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych popełniłem dwa dni temu tekst, bazujący na fragmencie książki wydanej w 1830, o staropolskiej Wielkanocy. Znajdujemy tam fragment o 'potrzebach do święcenia', w którym czytamy o jakichś ogromnych ilościach święconych otawa (między innymi: 12 kop jaj, 15 baranków, 12 szynek wędzonych). Nie wiem czy poprawnie zrozumiałem, bo styl pisania jest staropolski ale jak byk stoi 'potrzeby do święcenia', a po nim wyliczanka. Być przypuszczalnie w dworach święciło się potrawy na tożsamy rok dla wszystkich domowników stąd te ilości. W dzisiejszych czasach święconka wygląda skromniej, są to dość mniejsze, symboliczne ilości ale jaja, baranek i wyrób wędliniarski powinna się w niej znaleźć. No właśnie co powinno jeszcze wyszukać się w koszyku do święcenia na Wielkanoc? ...


Więcej..



dzisiaj adnotacja dla Warszawiaków i gości Warszawy, którzy zdecydują się, bądź już zdecydowali się, zrzucić noc sylwestrową na MDM. Jakiś okres temu pisałem o Fish&Chips w Warszawie. Wtedy, gdy to pisałem, bar był jeszcze zamknięty ...


Więcej.. Majówka 2010 za pasem zatem powinno się by było sobie przypomnieć, co można upitrasić pod chmurką. Pogoda, co prawda, zapowiada się trochę deszczowa (Pogoda Na weekend Majowy 2010) no ale deszcze mają być na to samo przelotna, a niezależnie od tym przypuszczalnie prognozy się jeszcze poprawią. W końcu na pierwsze grillowanie i jedzenie na świeżym powietrzu czekał istota ludzka przez całą zimę z tej przyczyny lekki deszczyk nie powinien być przeszkodą ...


Więcej.. W poprzednim wpisie pt. Potrawy Wielkanocne opisywałem ogólnie pomysły na świąteczne dania. w tej chwili zajmijmy się szczegółowymi przepisami. Na początek, jak by mogło być inaczej, sztandarowa stanowisko wielkanocna - jajka. dzień dzisiejszy proponuję dwa nietypowe farsze do jaj. Ich nietypowość polega na tym, że wykorzystamy do ich zrobienia, prezentowane już na tym blogu, standardowe sosy/pasty. W pierwszym przypadku tapenadę, w drugim paprykowy sos romesco.


Więcej..

Mięsa Na Święta


I niestety, jak co roku, przedświąteczna gonitwa nie pozwala na realizacja wszystkich zaplanowanych rzeczy. Chciałem jeszcze skreślić o mięsach na świąteczne śniadanie i świąteczny obiad ale czasu nie staje - na mieście korki, w sklepach tłumy - całość załatwia się dwa lub i trzy plagi dłużej niż zwykle. bezpiecznie gros z Was przygotowała już sobie mięsa ale być może jeszcze nie wszyscy, być może ważna persona się będzie zabierał za pieczenie dziś koniec dnia ewentualnie jutro rano. Dla tych, na szybko, dwa przepisy na schab - na prawdę godne polecenia ... A innym przypadkiem prawo owe przydadzą się na Wielkanoc albo na następne Boże Narodzenie.
inskrypcja pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Farsze Do Jajek


W poprzednim wpisie pt. Potrawy Wielkanocne opisywałem w ogóle pomysły na świąteczne dania. w tej chwili zajmijmy się szczegółowymi przepisami. Na początek, jak by mogło być inaczej, sztandarowa stołek wielkanocna - jajka. Dziś proponuję dwa nietypowe farsze do jaj. Ich nietypowość polega na tym, że wykorzystamy do ich zrobienia, prezentowane już na tym blogu, standardowe sosy/pasty. W pierwszym przypadku tapenadę, w drugim paprykowy sos romesco.


Więcej..

kodeks Na Wigilię


No i mamy grudzień. Do końca roku został niespełna miesiąc, do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze mniej. A Święta i Wigilia, no cóż, wiadomo, w pobliżu rodzinnej atmosfery, choinki, prezentów, to kulinarna rozpusta. Ale aby taka wyuzdanie mogła być wyposażonym miejsce, najprzód trzeba się ździebko narobić i przygotować 12 potraw wigilijnych, świąteczne śniadanie, świąteczny obiad, jakąś przekąskę w międzyczasie (bo a nuż, szycha sobie tak żołądek rozepchnie, że jeszcze będzie proch siłę na przekąseczkę ;). Korzystając z tego, że ten mój blog zarządzany jest już od kilku lat, pozbierałem przepisy wigiline i świąteczne (lub nadające się na Wigilię i Święta) i niniejszym spróbuje je tu opisać. Mam nadzieję, że owe przepisy pomogą przygotować i kolację wigilijnę i całą resztę Świąt. Być przypuszczalnie wykonacie je głęboko tak jak są podane, być przypuszczalnie zainspirują Was ale wręcz jako pomysły na świąteczne dania.
Ten wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Potrawy Wielkanocne


Nadchodzące Święta Wielkanocne to na bank radosne obrzęd zmartwychwstania upamiętniające wygrana i wniebowzięcie Jezusa Chrystusa. Z czysto kulinarnego punktu widzenia, Wielkanoc to dzień zakończenia Wielkiego Postu.

Na wielkanocnym stole powinno odnaleźć się więc przede wszystkim wsio to czego brakowało przez ostatnie 40 dni. W dzisiejszych czasach dość niewiele kto precyzyjnie przestrzega reguł postu (tym z większym natężeniem Wielkiego) ale ryt wystawnego i bogatego ucztowania w Niedzielę i Poniedziałek Wielkanocny przetrwała pewno w większości polskich domów do dzisiaj. Potrawy Wielkanocne to coś specjalnego i w większości przypadków przykładamy do ich wyboru i sporządzenia wyjątkową uwagę.

Ten tekst pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Polacy nie gęsi ... czyżby?


W dzisiejszej wyborczej pojawił sie artykuł na idea chęci wprowadzenia "nowej polskiej tradycji" polegającej na jedzeniu gęsi 11 listopada w świętowanie niepodległości. W pierwszym momencie nasunął mi się tytuł notki "Polacy nie gęsi i swe gęsi mają" ale później puknąłem się w głowę, bo ...


Więcej..