tęgi Czwartek


Tłusty Czwartek obchodzimy w tym roku nieco wprzódy niż w zeszłym - już 11 lutego. W 2010 roku czekają nas dwa kulinarne święta nieledwie pod poziom bo dwa dni wcześniej, 9 lutego, obchodzimy Dzień Pizzy


Więcej..

Tłusty Czwartek obchodzimy w tym roku nieco przedtem niż w zeszłym - już 11 lutego. W 2010 roku czekają nas dwa kulinarne święta niby pod ranga bo dwa dni wcześniej, 9 lutego, obchodzimy Dzień Pizzy


Więcej.. dziś przepis dla leniwych. Szybkie grzanki z mikrofalówki. Za mikrofalą nie przepadam ale do leniwych jak najbardziej należę, o czym świadczy niestety ostatnimi czasy kierowanie tego bloga (rzadko piszę, oj rzadko), wobec tego kiedy niekiedy z kuchenki mikrofalowej korzystam.

Tytuł dzisiejszego wpisu mógłby równie dobrze brzmieć. Jak stworzyć grzanki na szybko lub co można dokonać z czerstwej bułki. Do dzieła.


Więcej.. Do Wielkanocy 2010 zostało nam jeszcze trochę czasu lae skoro trafiłem na dwie urocze okolica na rzecz gotowania jajek, dzień dzisiejszy idea jajeczny. Myślę, że każdy, chociażby niezbyt wprawny kucharz, mniej więcej orientuje się jak niespiesznie gotować jajka aby zrobiły się one na miękko, półmiękko lub na twardo. jeżeli VIP nie pamięta, to niżej nieco słów przypomnienia, a nadal będzie o wspomnianych uprzednio stronach ...


Więcej..



Nadchodzące Święta Wielkanocne to na bank radosne święto zmartwychwstania upamiętniające wygrana i wniebowzięcie Jezusa Chrystusa. Z czysto kulinarnego punktu widzenia, Wielkanoc to dzień zakończenia Wielkiego Postu.

Na wielkanocnym stole powinno znaleźć się toteż przede wszystkim pełnia to czego brakowało za pomocą ostatnie 40 dni. W dzisiejszych czasach raczej mało kto precyzyjnie przestrzega reguł postu (tym w wyższym stopniu Wielkiego) ale obrządek wystawnego i bogatego ucztowania w Niedzielę i pierwszy dzień tygodnia Wielkanocny przetrwała chyba w większości polskich domów do dzisiaj. Potrawy Wielkanocne to coś specjalnego i w większości przypadków przykładamy do ich wyboru i sporządzenia wyjątkową uwagę.

Ten wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. W dzisiejszej wyborczej pojawił sie paragraf na zagadnienie chęci wprowadzenia "nowej polskiej tradycji" polegającej na jedzeniu gęsi 11 listopada w święto niepodległości. W pierwszym momencie nasunął mi się tytuł notki "Polacy nie gęsi i swe gęsi mają" ale później puknąłem się w głowę, bo ...


Więcej.. dzisiaj dopisek dla Warszawiaków i gości Warszawy, którzy zdecydują się, ewentualnie już zdecydowali się, spędzić noc sylwestrową na MDM. jakiś trwanie temu pisałem o Fish&Chips w Warszawie. Wtedy, gdy to pisałem, bar był jeszcze nieczynny ...


Więcej..

I niestety, jak co roku, przedświąteczna gonitwa nie pozwala na wykonanie wszystkich zaplanowanych rzeczy. Chciałem coraz napisać o mięsach na świąteczne śniadanie i świąteczny obiad ale czasu nie staje - na mieście korki, w sklepach tłumy - pełnia załatwia się dwa lub i trzy razy dłużej niż zwykle. bez ryzyka większość z Was przygotowała już sobie mięsa ale prawdopodobnie jeszcze nie wszyscy, być może wybitna osoba się będzie zabierał za pieczenie dzisiaj koniec dnia czy też jutro rano. Dla tych, na szybko, dwa prawo na schab - na prawdę godne polecenia ... A innym może przepisy owe przydadzą się na Wielkanoc ewentualnie na następne Boże Narodzenie.
tekst pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Przeglądając sobie kulinarne materiały związane z Wielkanocą natrafiłem na książkę z 1830 roku pod wcale długim tytułem - Domy i dwory: pod ręką tem opisanie apteczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki; łażni i kąpieli; łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni; błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów dzięki Łukasza Gołębiowskiego członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk wydanej nakładem autora, druk N.Glucksberga, a w niej dostojny uwagi opis staropolskiej wielkanocy, a trafnie produktów jakie 'szły' na arystokratyczny stół ...


Więcej.. Kontynuujemy kodeks Wielkanocne. W poprzednim odcinku Farsze do jajek opisałem dwa, wedle mnie ciekawe rozwiązania faszerowania jaj, za pomocą sosów, które mogą być wykorzystane plus do innych potraw - wielkanocnych lub niekoniecznie wielkanocnych. Dziś, dla tych którzy wolą przygotować farsze szybciej, prostsze przepisy. (a na końcu wersja wielkanocnych jaj dla nic a nic leniwych, całkiem nie dużo gorsza od jaj faszerowanych)

inskrypcja pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

nieco dni temu rozpocząłem mój kulinarny serial świąteczny. W pierwszym odcinku, pomijając wstępu, było parę słów o zupach (Przepisy Na Wigilię), dzisiaj chciałby oddać nieco przepisów na wigilijne śledzie. aczkolwiek trafnie nie wiem, czy słowo "wigilijne" jest tu najlepszym słowem, bo przepisy co prawda są jak najbardziej postne i na wieczerze wigilijną pasują jak ulał, ale takie śledzie to dodatkowo coś co nienagannie urozmaici świąteczne śniadanie i można je ze smakiem opychać się z wykorzystaniem całe Święta Bożego Narodzenia.
inskrypcja pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. W sieci krążą informacje, że biznes Adobe stworzyła książkę kucharską Apetito. interes poważna i uznana raczej, co prawda, na innym polu ale brand is brand tedy projekt ów przyciągną moją uwagę. Jak wygląda Apetito, publikacja kucharska od Adobe? ...


Więcej.. W poprzednim wpisie pt. Potrawy Wielkanocne opisywałem ogólnie pomysły na świąteczne dania. aktualnie zajmijmy się szczegółowymi przepisami. Na początek, jak by mogło być inaczej, sztandarowa stołek wielkanocna - jajka. dzisiaj proponuję dwa nietypowe farsze do jaj. Ich nietypowość polega na tym, że wykorzystamy do ich zrobienia, prezentowane już na tym blogu, standardowe sosy/pasty. W pierwszym przypadku tapenadę, w drugim paprykowy sos romesco.


Więcej..



Majówka 2010 za pasem wskutek tego powinno się by było sobie przypomnieć, co jest dozwolone upichcić pod chmurką. Pogoda, co prawda, zapowiada się nieco deszczowa (Pogoda Na Weekend Majowy 2010) no ale deszcze mają być owszem przelotna, a poza tym może prognozy się jeszcze poprawią. W końcu na pierwsze grillowanie i pokarm na świeżym powietrzu czekał człek przez całą zimę skutkiem tego miły deszczyk nie ma obowiązek być przeszkodą ...


Więcej.. dlatego że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia od kilku dni prowadzę serial świąteczny. ostatnio była sposób mówienia o śledziach na Wigilię, dzisiaj czas na wigilijne pierogi O pierogach pod kątem Świąt i Wigilii pisałem już obojętnie jaki czas temu. Dziś przypominam te przepisy. albowiem wszystkie są jak w największym stopniu postne, nadają się doskonale na wigilijny stół. pośród rzeczonych przepisów jest wigilijna klasyka, czyli pierogi z kapustą i pierogi z kapustą i grzybami ale są też przepisy na, na prawdę godne polecenia, pierogi z soczewicą i pierogi z kaszą gryczaną. Oto przepisy na wigilijne pierogi.
inskrypcja pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych popełniłem dwa dni temu tekst, oparty na fragmencie książki wydanej w 1830, o staropolskiej Wielkanocy. Znajdujemy tam część o 'potrzebach do święcenia', w którym czytamy o jakichś ogromnych ilościach święconych otawa (między innymi: 12 kop jaj, 15 baranków, 12 szynek wędzonych). Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo styl pisania jest staropolski ale jak byk stoi 'potrzeby do święcenia', a po nim wyliczanka. Być prawdopodobnie w dworach święciło się potrawy na cały rok dla wszystkich domowników więc te ilości. W dzisiejszych czasach święconka wygląda skromniej, są to nieco mniejsze, symboliczne ilości ale jaja, baranek i wyrób wędliniarski powinna się w niej znaleźć. No właśnie co powinno coraz odnaleźć się w koszyku do święcenia na Wielkanoc? ...


Więcej..

Pierogi Wigilijne


jako że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia od kilku dni prowadzę serial świąteczny. niedawno była wokalizacja o śledziach na Wigilię, dziś pora na wigilijne pierogi O pierogach pod kątem Świąt i Wigilii pisałem już jakiś Chronos temu. dziś przypominam te przepisy. skoro wszystkie są jak najbardziej postne, nadają się wyśmienicie na wigilijny stół. między rzeczonych przepisów jest wigilijna klasyka, czyli pierogi z kapustą i pierogi z kapustą i grzybami ale są też kodeks na, na prawdę godne polecenia, pierogi z soczewicą i pierogi z kaszą gryczaną. Oto prawo na wigilijne pierogi.
wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

przepisy Na Wigilię


No i mamy grudzień. Do końca roku został prawie miesiąc, do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze mniej. A Święta i Wigilia, no cóż, wiadomo, wzdłuż rodzinnej atmosfery, choinki, prezentów, to kulinarna rozpusta. Ale aby taka rozpusta mogła posiadać miejsce, najpierw wypada się cokolwiek narobić i przygotować 12 potraw wigilijnych, świąteczne śniadanie, niepracujący obiad, jakąś przekąskę w międzyczasie (bo a nuż, ktoś sobie tak żołądek rozepchnie, że coraz będzie puder siłę na przekąseczkę ;). Korzystając z tego, że ten mój blog prowadzony jest już od kilku lat, pozbierałem kodeks wigiline i świąteczne (lub nadające się na Wigilię i Święta) i niniejszym spróbuje je tu opisać. Mam nadzieję, że owe kodeks pomogą preparować i kolację wigilijnę i całą resztę Świąt. Być być może wykonacie je detalicznie tak jak są podane, być może zainspirują Was przeciwnie w charakterze pomysły na świąteczne dania.
Ten tekst pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Grzanki z Mikrofalówki


Dziś ustawa dla leniwych. Szybkie grzanki z mikrofalówki. Za mikrofalą nie przepadam ale do leniwych jak w najwyższym stopniu należę, o czym świadczy na nieszczęście ostatnimi czasy prowadzenie tego bloga (rzadko piszę, oj rzadko), tedy od czasu do czasu z kuchenki mikrofalowej korzystam.

Tytuł dzisiejszego wpisu mógłby równie prawidłowo brzmieć. Jak stworzyć grzanki na szybko lub co można stworzyć z czerstwej bułki. Do dzieła.


Więcej..

Jedzenie na Sylwestra


Dziś notatka dla Warszawiaków i gości Warszawy, którzy zdecydują się, ewentualnie już zdecydowali się, zrzucić noc sylwestrową na MDM. jakiś okres temu pisałem o Fish&Chips w Warszawie. Wtedy, gdy to pisałem, bar był jeszcze zamknięty ...


Więcej..

Święconka


Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych popełniłem dwa dni temu tekst, bazujący na fragmencie książki wydanej w 1830, o staropolskiej Wielkanocy. Znajdujemy tam kawałek o 'potrzebach do święcenia', w którym czytamy o jakichś ogromnych ilościach święconych potraw (między innymi: 12 kop jaj, 15 baranków, 12 szynek wędzonych). Nie wiem czy odpowiednio zrozumiałem, bo charakter pisania jest staropolski ale jak byk stoi 'potrzeby do święcenia', a po nim wyliczanka. Być prawdopodobnie w dworach święciło się potrawy na taki sam rok dla wszystkich domowników tedy te ilości. W dzisiejszych czasach święconka wygląda skromniej, są to nieco mniejsze, symboliczne ilości ale jaja, baranek i wędlina powinna się w niej znaleźć. No właśnie co powinno coraz wynaleźć się w koszyku do święcenia na Wielkanoc? ...


Więcej..